Direkt zum Hauptbereich

Uticaj hormona progesterona na mentalno zdravlje

Šta je progesteron i zašto je važan?



Progesteron igra vrlo važnu ulogu u regulaciji ovulacije, olakšavanju implantacije i održavanju zdrave trudnoće.
Utječe na svaki aspekt plodnosti, od začeća do poroda. Tijekom ovulacije, progesteron priprema tijelo za trudnoću, uzrokuje zadebljanje sluznice maternice i stvara okruženje za oplodnju.
Progesteron također ima niz nereproduktivnih funkcija, od kojih neke uključuju reguliranje raspoloženja i kognicije.
Dva glavna spolna hormona u našem tijelu - progesteron i estrogen se nadopunjuju. Potrebno je održavati pravu ravnotežu između ta dva hormona za optimalno blagostanje.

Kada su razine progesterona niske, estrogen dominira što može dovesti do bezbroj problema.
To bi moglo utjecati na naše mentalno zdravlje.
Tijekom vašeg menstrualnog ciklusa, razina progesterona će rasti i padati. Da biste znali je li vaša razina progesterona previsoka ili preniska, morate znati u kojoj se fazi menstrualnog ciklusa nalazi vaše tijelo.

Razina progesterona će porasti tijekom druge polovice vašeg menstrualnog ciklusa, neposredno nakon ovulacije. To se naziva lutealna faza. Ovo podizanje služi za pripremu vašeg tijela za implantaciju jajašca ako dođe do oplodnje. Ako ne dođe do trudnoće, razina progesterona pada. Pad razine progesterona je ono što pokreće vašu sljedeću menstruaciju.

Tijekom trudnoće prirodno je da se razina progesterona povećava. Progesteron je odgovoran za širenje vaše maternice kako bi primio vaše dijete i sprječava prijevremeni porod.Također je odgovoran za sprječavanje laktacije do rođenja djeteta. I jačanje mišića zdjelice dok se tijelo približava porodu tijekom trudnoće.

Važno je pratiti razinu progesterona kako biste utvrdili mogu li štetno utjecati na vas. Jednostavan test krvi ili sline može pomoći u tome.

Studija iz 2012. pokazala je da povećane razine progesterona koje doživljavate u lutealnoj fazi menstrualnog ciklusa obično prate niže razine agresije, razdražljivosti i umora.
Kada ne dođe do oplodnje, razina progesterona pada što dovodi do neravnoteže vaših spolnih hormona. Tijekom ovog razdoblja vjerojatno ćete se osjećati razdražljivije, tjeskobnije i doživljavati promjene raspoloženja. Ovu neravnotežu možete prepoznati kao predmenstrualni sindrom (PMS).
Simptomi PMS-a razlikuju se po jačini od žene do žene. Dok neke žene mogu doživjeti samo blagu promjenu raspoloženja, druge žene osjećaju simptome dovoljno ozbiljne da utječu na njihov svakodnevni život. Ovaj oblik PMS-a naziva se predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD). Simptomi PMDD-a uključuju depresiju, promjene raspoloženja, ljutnju i tjeskobu.
Istraživanja pokazuju vezu između žena koje dožive teški PMS koji je uzrokovan niskim razinama progesterona sa rizikom od razvoja postporođajne depresije nakon trudnoće. Otprilike jedna od pet trudnica vjerojatno će razviti postporođajnu depresiju. PPD je obično karakterizirana umorom, razdražljivošću, gubitkom apetita pa čak i suicidalnim mislima. Čimbenici poput dobi, obrazovanja i obiteljske povijesti povezani su s PPD-om.
Niže razine progesterona jedna su od mnogih promjena koje će vaše tijelo doživjeti tijekom menopauze. Uz to dolaze simptomi kao što su valovi vrućine i noćno znojenje. Postoje istraživanja koja povezuju perimenopauzu, odnosno razdoblje prije menopauze, s povećanim rizikom od simptoma depresije.
Studije također pokazuju da pad hormonalnih razina estrogena i progesterona doprinosi riziku od depresije.
Određena medicinska stanja kao što je PCOS (sindrom policističnih jajnika), stanje koje uzrokuje da žene imaju više od normalnih razina muških hormona, također snižavaju razine progesterona. Iako veza nije u potpunosti shvaćena, PCOS je povezan s depresijom i anksioznošću.


Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Kako boje liječe - kromoterapija

Važnost minerala i vitamina u prehrani 2. dio