U ovom blogu kratki osvrt na fitoterapiju i njene dobrobiti. Današnja tema značaj maslina i maslinovog ulja u prehrani i alternativnoj medicini. 1. Visoka količina vitamina E, željeza, bakra i kalcija 2. Keto prijateljski - 74% Oleinska kiselina (monosaturirana mast) 3. 4-6% Ugljeni hidrati - Vlakna 70% - Ukupni neto ugljikohidrati 1.5g (na 10 maslina) 4. Fitonutrijenti - Antiinflamatorni, antitumorski, podrška srcu, popravka oštećenja jetre. Jedan od nedostataka maslina je što sadrže lektine, koji su velika proteinska molekula koja je obrambeni mehanizam u biljkama, orašastim plodovima, sjemenkama, itd., koji mogu ući u naše tijelo i prouzrociti mnogo upalnih procesa. Način smanjenja lektina je fermentacija, a većina maslina se fermentira. Ekstrakt listova masline dobar je lijek za virusne infekcije,anti-histaminska svojstva koja su dobra u liječenju rinitis ili kongestiji sinusa.