Kako boje liječe - kromoterapija


  


Ljudska rasa se razvijala i evoluirala pod sunčevim svjetlom. Reakcije na spektar obojene svjetlosti su duboko ukorijenjene u naš nervni sistem, stoga je prirodno da boje u nama izazivaju snažne emocije i reakcije, utiču na naše tijelo i na cjelokupno zdravstveno stanje. 

Drevni narodi koristili su u liječenju obojano kamenje, minerale, kristale, pigmente. U dalekoj prošlosti kromoterapijom se nastojala uspostaviti ravnoteža tijela i duha. 

 U današnje vrijeme teži se povratku prirodnim metodama, te kromoterapija doživljava preporod i primjenjuje se sve više. Upotreba boja kao terapeutsko sredstvo prihvaćena je u medicini. 

Izlaganje plavoj svjetlosti smanjuje bolove kod osoba oboljelih od reumatskog artritisa. Crveno svjetlo ublažava migrenu. Boravak u roza prostoriji umiruje, relaksira, otklanja agresiju i nasilno ponašanje. Crveno i plavo svjetlo koristi se za poboljšanje kondicije atletičara. 

Izlaganje crvenom svjetlu povećava snagu. Kratko gledanje u crveno svjetlo izaziva naglu navalu energije kod atletičara, dok plavo svjetlo pomaže atletičarima kojima je potrebna postojanija energija na duže vrijeme. 

Dosadašnja istraživanja pokazuju da pojedini dijelovi mozga reagiraju različito na svjetlost različitih boja, što djeluje na endokrini sistem stimulirajući ili inhibirajući proizvodnju hormona.

 Bojama u liječenju često se koriste dermatolozi i psihoterapeuti. Pokazalo se da boje pomažu kod uklanjanja psihičkih blokada, posljedice stresa, potiču organizam na izlučivanje štetnih tvari i jačaju imunitet. Boje pomažu u liječenju migrena, glavobolja, poremećaja rada srca, neurodermitisa, pretilosti. U kozmetici pozitivno utječu na nestajanje bora, celulita, akni.

 Obojite svoje misli i svoj svijet bojama po osobnom izboru.


Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Važnost minerala i vitamina u prehrani 2. dio