Zašto koristiti kefir u ishrani?

Kefir je namirnica koja po konzistenciji podsjeća na jogurt, medjutim je mnogo više kiseo. Porijeklo vodi sa Kavkaza.

Izuzetno je bogat probioticima. Kefir je fermentirani mliječni proizvod napravljen od kefirnog zrnca,koji je bogat mikroorganizmima,u svrhu lakšeg varenja i balansiranja bakterija u stomaku.

Kefir sadrži visok nivo vitamina B1, B12, kalzijuma, magnezijuma, vitamina K2, enzima, probiotika i folne kiseline.

Zavisno od proizvođača,kulture koje se koristi, životinje od koje se (krava,ovca,koza), kao i geografskog područja u kom se kefir proizvodi nutricionistički sadržaj kefira je često različit. 

Ja, kefir lično koristim navečer otprilike neka 2 sata prije spavanja, kao neku vrstu malog snacka. Inače u toku dana sa lanenim ili chia sjemenkama.

Mnoga medicinska istraživanja su pokazala da kefir kao namirnica spada u super namirnice:

-pozitivno djeluje u borbi protiv karcinoma dojke 

-jača imunitet i tako što preventivno djeluje protiv nastanka infekcija

-preventivno djeluje u borbi protiv alergija i pospješuje nastanak astme

 -učestvuje u prevenciji osteoporoze i jača kosti redovnom konzumacijom.







Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Kako boje liječe - kromoterapija

Važnost minerala i vitamina u prehrani 2. dio