Zeleni čaj i njegove dobrobiti 2.dio





Mnogobrojna istraživanja koja su se bavila učincima zelenog čaja na ljudski organizam pokazala su da je za zdravlje korisna količina konzumacije na dnevnoj bazi između tri i deset šalica.


Zeleni čaj sadrži kofein koji može uzrokovati ubrzani ritam srca i nesanicu. Kod trudnica i dojilja se kofein zadržava u mlijeku i posteljici, pa ga treba izbjegavati kao napitak.


Zeleni čaj sadrži tanin, koji može ograničiti apsorpciju željeza iz voća i povrća, no ako se čaj pije sa limunom, zbog prisustva količine vitamina C, poništit će se ovaj negativan učinak zelenog čaja.

Za osobe koje pate od anemije preporučuje se prethodno savjetovanje sa liječnikom prije nego uvedu ritual pijenja zelenog čaja u svoju svakodnevnicu.

Zdravstvene prednosti zelenog čaja su višestruke, ja ću navesti one koje su naučno dokazane:

  1. Hidratizacija kože i tijela, toniranje kože, kose i mišića
  2. Smanjuje stres max.6 soljica dnevno
  3. Jača imunitet 
  4. Ima antiupalno, antibakterijsko djelovanje 
  5. Smanjuje redovnom konzumacijom rizik od srčanih oboljenja ,visokog krvnog pritiska nivo količine nezdravog šećera u krvi
  6. Sprečava formiranje krvnih ugrušak, samim time smanjuje šanse za dobivanje  moždanog udara
  7. Oslobađa tijelo od viška tečnosti i pruža efekat mršavljenja, smanjuje crvenilo i iritaciju kože 
  8. Antikancerogeno djelovanje zbog prisustva katehina u zelenom čaju. 

Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Kako boje liječe - kromoterapija

Važnost minerala i vitamina u prehrani 2. dio