Zeleni čaj i njegove dobrobiti


Zeleni čaj sadrži 6 osnovnih polifenola poznatih kao katehini.

ECCG (Epigallocatehin gallate) je najaktivniji i najviše istražen katehin zelenog čaja.

Zeleni čaj sadrži alkaloide poput kofeina.

Osim toga pun je prirodnih biljnih  fitokemikalija, zvanih polifenola,koje mu daju karakterističan pomalo gorak ukus.Zahvaljujuci polifenolima moguće je neoplastične ćelije održati pod kontrolom,čime se usporava rast istih i onemogućava stvaranje novih krvnih žila,koje su potrebne ćelijama tumora da se dalje širi.

Djeluje antioksidativno i antibakterijski, smanjuje rizik od srčanih oboljenja i oboljenja krvožilnog sistema, rizik od moždanog udara, snižava redovnom upotrebom nivo ukupnog i lošeg holesterola u krvi, kao i krvni pritisak.

Brojne naučne studije su pokazale da su dobrobiti konzumiranja zelenog čaja na dnevnoj bazi od 3-6 šalica povezane sa smanjenjem negativnih učinaka lošeg holesterola,snižavanja razine triglicerida, inhibicijom prekomjernog zgrušavanja krvi, a samim tim povezano i smanjenju rizika od srčanog udara.





Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Kako boje liječe - kromoterapija

Važnost minerala i vitamina u prehrani 2. dio