Važnost vitamina i minerala u prehrani i preventivno djelovanje


Uzimanje minerala poput cinka,selena,omega 3-6-9 masnih kiselina ima sve veću važnost u samoliječenju, preventivi i terapiji nekih bolesti.



Minerali su anorganski kemijski elementi kojih ima ukupno 103, a u našem ih organizmu pronalazimo 80. Kako minerale ne možemo stvarati, potrebno ih je unositi u organizam hranom ili suplementima.  
Minerali su vrlo važni za izgradnju enzima, hormona, bjelančevina i vitamina. Dijelimo ih u dvije skupine:

1) oligoelemente - minerali kojih trebamo u količini većoj od 100 mg na dan, a to su: kalcij, magnezij, fluor, natrij, kalij, sumpor, klor

2) elemente u tragovima - svi ostali minerali

Upotreba minerala dobiva sve veću važnost u samoliječenju, preventivi i terapiji nekih bolesti. 
Cink (Zn) je vrlo važan element u tragovima jer se nalazi u gotovo svakoj tjelesnoj ćeliji i ima važnu ulogu u našem organizmu. U prirodi dolazi samo u spojevima. Otkrio ga je Andreas Marggraf 1746. godine.
Cink je nakon željeza drugi element u tragovima. Ljudski organizam sadrži 2 – 3 grama cinka. On je prisutan u svim organima, a najviše ga ima u eritrocitima, leukocitima, jetri, prostati, kostima i mišićima.
Sastavni je dio inzulina, hormona rasta i spolnih hormona. Cink je uključen u velik broj enzimatskih sistema.Fiziološke funkcije koje ovise o cinku su rast i dioba celija,spolno sazrijevanje, reprodukcija te zacjeljivanje rana, a višestruko je uključen i u sam imunosni sistem. Cink sudjeluje u razgradnji alkohola i metabolizmu ugljikohidrata. Važan je za pravilan rast i vrlo je važan za funkcioniranje reproduktivnih organa, osobito prostate u muškaraca
Cink s vitaminom B6 smanjuje proizvodnju histamina i stoga je vrlo djelotvoran u suzbijanju alergija. Neutralizira i štetno djelovanje bakra (jedan od uzročnika artritisa).






Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Kako boje liječe - kromoterapija

Važnost minerala i vitamina u prehrani 2. dio