Vaznost minerala i vitamina u prehrani 3. dio



Vitamin D je značajan nutritivni element uz pomoć kojeg gradimo zdrave i funkcionalne  čvrste kosti i dobro raspoloženje. 
Nedostatak vitamina D može da izazove depresiju, različita oboljenja kostiju, ali i pad imuniteta.

Postoje različite studije koje propisuju određene doze dnevnog unosa vitamina D, ali ono što jeste sigurno jeste da vitamin D ne možete apsorbovati ukoliko nosite zaštitni faktor za sunčanje. 

Sa druge strane, postoje načini kako da istovremeno zaštitite kožu, a opet iskoristite sunce za dobijanje vitamina. Najveća je korist ako se svaki dan provede od 10 do 15 minuta na suncu između 11-15 časova i to bez zaštitne kreme.
Namirnice bogate vitaminom D su uglavnom riba i punomasni mlijecni proizvodi (još jedan razlog dobrog raspoloženja ljudi koji žive pored mora), sojino mleko, jegulja i riblje ulje.

Vitamin D je  vitamin  koji je rastvoriv isključivo u masnoj sredini, što znači da je ishrana masnijim namirnicama važna za apsopciju ovog vitamina.
Osim vitamina D, masti lakše apsorbuju i vitamine A, E i K. Kako bismo izvukli najbolje iz vitamina D, potrebno je da ga kombinujemo i sa magnezijumom i kalcijumom.
Preporučena dnevna doza vitamina D je:
  • za uzrast od 1 do 70 godina - 600 IU dnevno
  • preko 70 godina - 800 IU dnevno
  • tolerisani najviši dnevni unos, za uzrast preko 9 godina -  4000 IU dnevno


Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Kako boje liječe - kromoterapija

Važnost minerala i vitamina u prehrani 2. dio