Nesanice nakon 35 godine života,hormon Melatonin

Ovaj hormon se luči iz samog središta  epifize ili pinealne žlijezde i odgovoran je za dobar san, mladalački izgled i zdravlje generalno. Zato je za organizam izuzetno važan pravilan ciklus spavanja i budnosti. Održavanjem dovoljnog sna i odmora melatonin doprinosi zdravom funkcionisanju tijela.
 Melatonin je i moćan antioksidans. Neutrališe slobodne radikale i perokside, koji oštećuju ćelije i tako pokreću patološke mehanizme za nastanak kardiovaskularnih, malignih, autoimunih,Alzhaimerove bolesti... Antioksidativno dejstvo melatonina jače je za oko pet puta od glutationa i dva puta od vitamina E.
Naučno  je dokazano  da melatonin ima ulogu i u imunološkoj odbrani organizma, da usporava starenje, da deluje antistresno, sprečava nastanak osteoporoze i smanjuje masnoće u krvi. Ovako važnu ulogu može da ostvari ako se neometano luči, a to se postiže samo u tami.
- Najveće koncentracije melatonina su između ponoći i osam časova ujutro, sa maksimalnim lučenjem između dva i tri sata, kada su mu koncentracije od pet do deset puta veće nego danju. Sa pojavom jutarnje svjetlosti  sinteza melatonina se prekida.
 Proizvodnja  melatonina je najviša tokom adolescencije i počinje da opada od sredine treće decenije.
Za adekvatnu proizvodnju i lučenje melatonina neophodno je obezbjediti, u prvom redu, triptofan, aminokiselinu iz koje se melatonin proizvodi, a kojom su bogate mahunarke, sjeme  bundeve, bademi, orasi, lješnici, cijelo zrno pšenice, susam. Vitamin B6 i kalcijum su takođe neophodni u procesu sinteze melatonina.
 Melatonin ima ulogu i u reguliranju ženskog menstrualnog ciklusa. Odgovoran je za regulaciju hormona koji utječu na početak, frekvenciju i trajanje menstrualnog ciklusa, kao i na nastup menopauze kasnije u životu. 
Nesanica može nastati zbog smanjenja lučenja melatonina, ali i poremećaja ritma njegovog lučenja, naročito kod onih koji rade noću ili često menjaju vremenske zone. Nedovoljno lučenje melatonina postoji i kod slijepih  ljudi, jer oni nemaju spoznaje dnevne svetlosti koja je neophodna za uspostavljanje ritma lučenja ovog hormona.
 





 Terapija
Lječenje poremećaja lučenja ovog hormona moguće je povećanjem proizvodnje melatonina ili primjenom  preparata melatonina. Kako se povećava lučenje:
- adekvatnom ishranom
- fizičkom aktivnošću
- izbegavanjem supstanci koje smanjuju stvaranje melatonina (npr. izloženost plavom svijetlu TV ekrana, mobitela)
- korišćenjem zaštitnih naočara prije spavanja. 

Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Kako boje liječe - kromoterapija

Važnost minerala i vitamina u prehrani 2. dio